2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bogyay Katalin Pro Cultura Hungarica díjat adott át Kati Marton amerikai írónőnek

2008. január 10.
Kati Marton új könyvének magyarországi megjelenése alkalmából Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára díszvacsorát adott Kati Marton magyar származású amerikai írónő tiszteletére, akinek átnyújtotta az Oktatási és Kulturális Miniszter nevében a Pro Cultura Hungarica díjat.
Bogyay Katalin átnyújtja a kitüntetést Kati Martonnak Fotó: Paraszkay György
Bogyay Katalin átnyújtja a kitüntetést Kati Martonnak Fotó: Paraszkay György

A vacsorát megelőző pohárköszöntőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megjelent. Az írónőt Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Lady Solti, Solti György özvegye, a Magyar Kultúra Követe köszöntötte; a vendégek között volt Göncz Kinga külügyminiszter, Dobrev Klára, Richard Holbrooke, amerikai diplomata, Magyar Bálint, Rajk László, Habsburg György, Hámori József akadémikus, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke, Lator László író, a Széchenyi Művészeti Akadémia elnöke, Kárpáti Éva festőművész, Vásári Tamás zongoraművész és számos neves művész, író, közéleti személyiség.

Richard Holbrooke, Kati Marton, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc
Richard Holbrooke, Kati Marton, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Kati Marton könyve 2006 októberében jelent meg az Egyesült Államokban, magyarországi bemutatójára január 9-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor. A "Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot" a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg. Kati Marton könyve kilenc olyan magyar zsidó személyiségről szól, aki a nácizmus elől menekült külföldre és a maga területén világhírű lett. A kötet Teller Ede fizikus, Kertész Andor (André Kertész) fotóművész, Korda Sándor (Alexander Korda) filmrendező, Neumann János matematikus, Kösztler Artúr (Arthur Koestler) író, Kertész Mihály (Michael Curtiz) filmrendező, Szilárd Leó fizikus, Wigner Jenő fizikus és Friedmann Endre (Robert Capa) fotóművész életéről tartalmaz írást.

Kati Marton és Bogyay Katalin
Kati Marton és Bogyay Katalin

Kati Marton Magyarországon született, szüleivel - Marton Endre és Marton Ilona újságíróval - 1957-ben hagyták el az országot. 1980 óta több könyvvel jelentkezett, számos amerikai sajtótermékben publikált, rádióadókon futottak műsorai. Ezekben egyéb témák mellett Amerika és a külföld kapcsolatával foglalkozott, de az 1970-es években tudósításokat és híreket küldött az Egyesült Államokba például Magyarországról is.

Az újságírókat ért bántalmazások ellen fellépő Committee to Protect Journalists egyik vezetője, több nemzetközi emberi jogi szervezet tagja. Férje Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese.

OKM/MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok