2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István átadta az Aase-díjakat

2008. december 16.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta az epizodisták számára megalapított Aase-díjat kedden, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az elismerést idén Péva Ibolya, Zsurzs Kati, Csuha Lajos és Uri István vehette át. Az eseményen a tárca vezetője köszönetét fejezte ki az előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetek vezetőinek és képviselőinek azért az összefogásért, amely lehetővé tette a régóta várt törvény megszületését.
A szakminiszter az előadó-művészeti szakma képviselőihez szólva hangsúlyozta: "Az önök művészetét, ahogy esténként elkápráztatják a közönséget, nem lehet törvénybe foglalni. Az előadó-művészeti törvény egy keret, egy lehetőség, amely sok mindent rendez. Nem elválaszt, nem ajtókat csuk be, hanem eddig ismertetlen ajtókat nyit ki."

Hiller István szerint a törvény révén az előadó-művészet helyszínei, szereplői és lehetséges támogatói között intézményes kapcsolat alakulhat ki.

A szaktárca vezetője kitért arra is, hogy a mai nap egy olyan alkalom, melyet Gobbi Hilda teremtett meg. Az ő jóvoltából, az ő akarata szerint egy igen tekintélyes kuratórium nagyszerű művészeknek köszöni meg azt, amit tettek, tesznek.

Zsurzs Kati átveszi a díjat Hiller István minisztertől (Fotó: Gordon Eszter)
Zsurzs Kati átveszi a díjat Hiller István minisztertől (Fotó: Gordon Eszter)

Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára megalapította az Aase-díjat, amelyet minden évben 4 színművész - 2 férfi, 2 nő, akik közül az egyik vidéki, a másik budapesti - kaphat. Idén 20. alkalommal ítélik oda a díjat.

Gobbi Hilda a következőket írta az alapító okiratba: "Színész pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot."

A díj elnevezése Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményéből született. Az alapító, Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik legemlékezetesebb éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt. Aase anyó Peer Gynt édesanyja, aki mindig megértette álmodozó, sokszor kitaszított fiát. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Fotó: Gordon Eszter


Díjazottak 2008-ban:

Péva Ibolya
(Nyírbátor, 1941. márc. 25- ): színésznő. 1960-ban végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, 1961-ben pedig a Bábstúdiót. 1961-1966 között a Honvéd Művészegyüttes tagja volt. 1965-ben kapott működési engedélyt. 1966-tól a Miskolci Nemzeti Színházban, majd 1969-től egy évig a kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1970 óta ismét a Miskolci Nemzeti Színház művésze. 1984-től gyakran vendégszerepel Kassán. Sokoldalú művésznő, fő- és karakterszerepeket egyforma sikerrel alakít. F.sz. Saci (Szakonyi K.: Adáshiba), Hero (Shakaespeare: Sok hűhó semmiért), Dorine (Moliere: Tartuffe), Marie (Vian: Mindenkit megnyúzunk), Emerencia (Nestroy: Szabaccság Mucsán), Smeraldina (Gozzi: Szarvaskirály).
Elismerései: Nívódíj (1973), A Miskolci Nemzeti Színház Örökös Tagja

Uri István
(Debrecen, 1945. júl. 3- ): színész. Az egykori Színművészeti Fősikola elvégzése után 1967-71-ben a Madách Színház tagja volt. Három-három évadot játszott Kecskeméten és a Budapesti Gyermekszínházban. 1977-től a győri Kisfaludy Színház művésze, majd az 1987-88-as évadban a Jurta Színházba szerződött. Jelenleg a Játékszínben játszik. Főként epizód- és karakterszerepeket alakít. 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott. Fontosabb szerepei:. Csacsinszky Pál (Szép E.: Lila ákác), Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt), Mercutio, Tybalt (Shakaespeare: Romeó és Júlia), Danforth (Miller: A salemi boszorkányok), Dan (Miller: A bűnbeesés után)

Zsurzs Kati
(Bp., 1955. jan. 21- ): színésznő, rendező. Az egykori Színművészeti Főiskola elvégzése után 1977-ben a Thália Színházhoz szerződött, ill. az Arizona Színház tagja volt. 1993-tól szabadfoglalkozású művész. F.Sz. Melinda (Katona J.: Bánk bán), Marie Kleinholz (Fallada-Dorst: Mi lesz veled, emberke?), Tyltyl (Maeterlinck: A kék madár), Iszméné (Szophoklész: Antigoné), Mita (Pirandello: Liolá és a lányok). Önálló gyermekműsora pl.: Nyuszi ül a hóban. 2001-től a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja. Vörösmarty gyűrű-díjas.

Csuha Lajos
(Himesháza, 1947. júl. 26- ): színész, zeneszerző. Énekelni és gitározni tanult. 1968-tól 1980-ig több zenekar tagja volt. A Rock Színház alapító tagja volt, s ezzel 1980-ban elkezdődött színészi pályafutása. Színházának több előadásához szerzett zenét. A Rock Színház megszűnése után a Budapesti Operettszínház társulatának tagja lett.
Fontosabb színpadi szerepei: Evita (Dolan), Sztárcsinálók (Péter apostol), Bábjátékos (Bábjátékos), Jézus Krisztus Szupersztár (Heródes, Jézus, Pilátus), Nyomorultak (Thenardier), Bestia (Bibe), Dorian Gray (Basil), Sakk (Bíró), Anna Karenina (Orvos), Elisabeth (Grünne gróf), Hotel Menthol (Cement, Oktán, Prézli), Mozart! (Fridolin), Romeó és Júlia (Capulet), A Szépség és a Szörnyeteg (Maurice), Rudolf (Szeps), Abigél (Mráz úr).
Filmszerepei: Argo (Garas).

1989
Hacser Józsa
 
Sólyom Katalin
 
Horváth József
 
Mentes József
   
1990
Agárdi Ilona
 
Földi Teri
 
Kóti Árpád
 
Suka Sándor
   
1991
Dénes Piroska
 
Pártos Erzsi
 
Izsóf Vilmos
 
Tóth Béla
   
1992
Lontay Margit
 
Pásztor Erzsi
 
Bakodi József
 
Tyll Attila
   
1993
Csomós Mari
 
Egervári Klára
 
Horkai János
 
Kölgyesi György
   
1994
Bakó Márta
 
Sebestyén Éva
 
Gáti József
 
Kátai Endre
   
1995
Kádár Flóra
 
Szatmári Liza
 
Ballai István
 
Borhy Gergely
   
1996
Pádua Ildikó
 
Szabó Ibolya
 
Farkas Antal
 
Siménfalvy Lajos
   
1997
Barta Mária
 
Rajna Mária
 
Dobák Lajos
 
Tándor Lajos
   
1998
Petényi Ilona
 
Győri Ilona
 
Kulcsár Imre
 
Fonyó József
   
1999
Máthé Eta
 
Gyimesi Pálma
 
Kőmíves Sándor
 
Czakó Jenő
   
2000
Balla Ica
 
Martin Márta
 
Horesnyi László
 
Fekete Tibor
   
2001
Bódis Irén
 
Zolnay Zsuzsa
 
Lukács József
 
Bognár Péter
   
2002
Dániel Vali
 
Réti Erika
 
Szilágyi István
 
Némethy Ferenc
   
2003
Falvay Klára
 
Horváth Ibolya
 
Makay Sándor
 
György János
   
2004
Kóti Kati
 
Dobos Ildikó
 
Marik Péter
 
Hunyadkürti György
   
2005
Arányi Adrienn
 
Sebők Klára
 
Gosztonyi János
 
Sata Árpád
   
2006
Bende Ildikó
 
Blasek Gyöngyi
 
Krum Ádám
 
Valkay Pál
   
2007
Tanai Bella
 
Fekete Györgyi
 
Mihály Pál
 
Lugosi György
   
2008
Zsurzs Kati
 
Péva Ibolya
 
Uri István
 
Csuha Lajos

A kuratórium tagjai (1989-2008)

1989-1994
Almási Éva
1995-1999
Béres Ilona
Törőcsik Mari
Halász Judit
Fekete Tibor
Balogh Tamás
Szilágyi Tibor
Blaskó Péter
Szoboszlay Sándor
Gáti Oszkár
 
2000-2004
Egervári Klára
2005 óta
Molnár Piroska
Földi Teri
Felföldi Ildikó
Barta Mária
Csikos Sándor
Horkai János
Epres Attila
Siménfalvy Lajos
Őze Áron, helyette 2008-ban Igó Éva
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok