2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Két magánszemély, két cég és egy kutatóintézet kapta idén a Kármán Tódor-díjat

2008. december 17.
Az oktatási tárca által 2000-ben alapított elismerést olyan magánszemélyeknek, jogi személyeknek, vagy közösségeknek adományozzák, akik, illetve amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak a tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Egyúttal jelentős támogatással (pl. ösztöndíjjakkal, tudásközpontok, kooperációs kutatóközpontok révén) segítik az intézmények kutatási, oktatási munkáját.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium álláspontja szerint a humánerőforrás-fejlesztési stratégia kidolgozása és végrehajtása nem képzelhető el a gazdaság szereplőinek aktív közreműködése nélkül. Ezen belül is kiemelkedő jelentőségű a gazdasági vállalkozásoknak a magyarországi oktatást, képzést, felnőttoktatást, tudományos kutatást támogató tevékenysége.

A Kármán Tódor-díjra pályázni lehet, illetve az oktatási, kutatási intézmények, vagy az oktatásban és kutatásban résztvevő személyek tehetnek javaslatot.

Egy évben maximum 5 díj adható ki. Az elmúlt nyolc évben összesen 36 intézmény és magánszemély részesült az elismerésben.

2008-ban Hiller István oktatási és kulturális miniszter a következők részére adományoz Kármán Tódor-díjat:

E.ON Hungária Zrt.
A regionális áram- és gázszolgáltató egyebek mellett a Pécsi és Debreceni Tudományegyetemekkel, a Budapesti és Győri Műszaki Főiskolával, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemmel és kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel működik együtt. A cég jelentős támogatásokat nyújt az intézményeknek.

MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet
Az akadémiai kutatóintézet saját forrásának terhére a Pannon Egyetemen, az ELTE-n, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Budapesti Műszaki Főiskolán kihelyezett laboratóriumokat működtet. Magas szinten részt vesz a graduális és posztgraduális képzésben, ösztöndíjakat adományoz és évente megrendezi az MFA Nyílt Napot, középiskolások részére pedig MFA Nyári Iskolát szervez.

Sófi József egyéni vállalkozó
A sikeres szegedi vállalkozó létrehozta a Sófi József - Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítványt. Saját vagyonából 60 millió forintot áldozott erre a célra, és az ösztöndíjak mellett folyamatos szolgáltatásokkal, tanácsadással segíti, támogatja a tehetséges fiatalokat.

Németh Béla, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója
A Pécsi Tudományegyetemmel szoros együttműködésben kiemelkedő támogatást nyújt az Orvos Egészségügyi Koordinációs Központ, valamint az Egyetem egyéb kutatási, oktatási tevékenységéhez. A Dél-dunántúli Rákbetegekért Alapítvány révén magánvagyonából csaknem 200 millió forint támogatást biztosított cége kutatás-fejlesztési pályázataihoz. Számos egyéb formában - ösztöndíjakkal, speciális feladatokra létrehozott alapítványokkal, műszerekkel és egyéb infrastruktúrával - támogatja elsősorban a kutatás-fejlesztést.

Electrolux Lehel Kft.
Különböző formában évi 45-50 millió forinttal támogatja a közép- és felsőfokú képzést, elsősorban azokon a területeken, ahol jól képzett szakemberekre tart igényt. Kiemelt kapcsolatot tart a Miskolci Egyetemmel az oktatás és kutatás-fejlesztés területén. Az egyetemmel együtt megalapították az Electrolux Innovációs Akadémiát, pályázatok ösztöndíjak és úgynevezett "akadémiai ösztöndíj" létrehozásával segíti elő a gyakorlat-orientált oktatást.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok